Friday, June 25, 2010

Bicara Jumaat 02 : Bulan Safar

Sumber
Safar merupakan bulan kedua dalam kalendar Islam. Safar ertinya 'kosong' atau 'kuning'. Bulan Safar ertinya bulan 'kosong'. Dinamakan demikian kerana pada bulan ini semua lelaki bangsa Arab dahulu kala, meninggalkan rumah, ada yang pergi berperang, berniaga, mengembara dan sebagainya sehingga rumah-rumah yang diduduki menjadi kosong tanpa kaum lelaki.

Safar adalah diantara 4 bulan mulia yang digelar "Al-Ashhur-al-Hurum". Pada zaman Nabi SAW, peperangan diharamkan pada bulan-bulan tersebut.

Peristiwa di bulan Safar

1. Peperangan Abwaa, 12 hb Safar, 2 tahun Hijriah.
2. Peperangan Khaibar, 7 tahun Hijriah.

Pernikahan di bulan Safar

Hadrat Ali ra menikahi Hadrat Fatimah ra (puteri Rasulullah SAW) pada bulan Safar 2 tahun Hijriah.

Kematian di bulan Safar

1. Khubaib Ibn Adey ra syahid pada bulan ini 4 tahun Hijriah di kota Mekah.
2. Zaid Ibn Dathina ra syahid pada bulan Safar 4 tahun Hijriah di kota Mekah

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.