Friday, June 25, 2010

Bicara Jumaat 03 : Bulan Rabi' ul Awwal

Sumber
Bulan Rabi'ul Awwal amat istimewa dan penting dalam sejarah Islam kerana Ummat ini telah dirahmati pada bulan tersebut dengan kelahiran Nabi Muhammmad SAW. Sebelum kelahiran Nabi SAW, bukan sahaja Semenanjung Arab, tetapi negara-negara yang di anggap bertamadun seperti Rome dan Parsi tertenggelam dalam kegelapan kejahilan, tahyul, penindasan dan huru-hara. Nabi Muhammad SAW telah menyampaikan kebenaran yang sejati dalam Tauhid (keEsaan Allah), kepercayaan yang membekalkan asas yang kukuh bagi konsep ilmu, keadilan dan keamanan. Agama inilah yang telah menyelamatkan Ummat dari kejahilan dan menyinari seluruh dunia dengan cahayanya.

Walaupun Rabi'ul Awwal sesuai sebagai bulan dimana penumpuan diberikan kepada usaha dan penekanan diberikan kepada kepentingan ceramah-ceramah yang memuzakarahkan tentang cara kehidupan dan amalan Nabi SAW, namun program-program mengenai sunnah-sunnah Rasulullah SAW harus diadakan setiap bulan sepanjang setahun.

Peristiwa-peristiwa pada bulan Rabi'ul Awwal

1. Nabi SAW berhijrah dari Mekah ke Madinah Munawwarah.
2. Peperangan Buwaat berlaku 2 tahun selepas Hijrah.
3. Peperangan Saf'vaan berlaku 2 tahun selepas Hijrah.
4. Asma ra, puteri Abu Bakar ra, dilahirkan 6 tahun sebelum Nubuwwat.
5. Ruqayyah ra, puteri Nabi SAW, dilahirkan 7 tahun sebelum Nubuwwat.
6. Abu Bakar ra dilantik sebagai Khalifah.

Pernikahan pada bulan Rabi'ul Awwal

Hadrat Umme Kulthum bernikah di bulan ini kepada Khalifah yang ketiga, Uthman ra, 3 tahun selepas Hijrah.

Kematian pada bulan Rabi'ul Awwal

1. Ummul Mukminin, isteri Nabi SAW, Zainab ra, wafat 4 tahun selepas Hijrah.
2. Ibrahim ra, putera Maaria Qibtiya dan Nabi SAW, wafat 10 tahun selepas Hijrah.

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.