Tuesday, October 4, 2011

Kerajaan negeri tiada kuasa penuh

Oleh TUAN GURU ABDUL HADI AWANG

BANYAK kenyataan ditujukan kepada PAS supaya melaksanakan syariat khusushttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/00/Tuan_Guru_Dato%27_Seri_Haji_Abdul_Hadi_Awang.jpgnya hukum hudud yang menjadi sasaran untuk menghina Islam atau sesiapa sahaja yang mendesak hukum Islam dilaksanakan sepenuhnya.

PAS dicabar melaksanakannya kerana memerintah beberapa kerajaan negeri.Kalangan mereka yang mencabar ini lebih bertujuan untuk menakutkan khususnya masyarakat bukan Islam bagi memancing undi pilihan raya, pada hal mereka berkuasa sepenuhnya sejak lebih lima puluh tahun.

Sekiranya dicetuskan oleh penganut agama lain atau para orientalis tidaklah menghairankan.
Namun apa yang menghairankan ialah, suara yang lantang datang daripada kalangan mereka yang mengaku Islam dan menunjukkan sebahagian daripada aktiviti Islam kepada masyarakat awam sehingga menjemput Imam Masjidil Haram bagi menjenamakan Islamnya.

Perlu difahami bahawa Islam adalah agama yang merangkumi segala aspek fitrah manusia, menjadikannya berbeza dengan takrif agama lain dan teori ciptaan manusia.

Islam hendaklah dikenali secara menyeluruh, kerana setiap aspek dalam ajaran Islam berkait di antara satu sama lain, laksana mata rantai yang tidak boleh dipisahkan.

Undang-undang hudud adalah berkait dengan undang-undang jenayah yang banyak cabangnya, yang berkait pula dengan sistem kehakimannya sendiri, berkait juga dengan fikah, syariat, akidah dan akhlak yang ada roh perhitung an dosa dan pahala.

Kalau silap melaksanakannya, ketua negara dan hakim yang masuk neraka, bukannya penjenayah.

Mengenali Islam dengan hukum hudud sahaja boleh menjadikannya laksana seorang buta yang mengenali gajah dengan hanya memegang salah satu anggotanya tanpa mengetahui seluruh jasad dan perangai gajah.

Mereka bukan sahaja terus-menerus tidak kenal gajah, bahkan boleh binasa dipijak gajah.

Islam seringkali menjadi mangsa tuduhan ganas dan keras kerana hukum hudud tanpa memahami dan melihat pelaksanaan, syarat dan adabnya secara menye luruh.

Tetapi mereka yang mempertikaikan berkenaan hudud memejam mata terhadap hukuman bunuh dengan gantung di tali secara mencekik yang primitif dan sangat zalim. Begitu juga hukuman sebat yang diamalkan di penjara seperti zaman batu dan banyak lagi bentuk hukuman lain.

Sekiranya mereka membaca dan mengkaji semua pelaksanaan hukum Islam dan dibuat perbandingan, nescaya mereka tahu betapa jauh perbezaannya. Ini kerana hukum Islam itu lebih bersikap mendidik secara yang menakutkan, bukannya menyeksa, tetapi mencapai matlamat maslahah yang tidak boleh dipertikaikan bahawa ianya membawa kebaikan dan menolak kemudaratan.

Perlu difahami bahawa undangundang yang dinaskan dalam al- Quran dan Hadis adalah perkara yang tidak harus dipertikaikan oleh seseorang yang beriman, kerana firman Allah dalam surah Al Ahzab yang bermaksud: “Dan tidaklah patut bagi seseorang lelaki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukmin, apabila Allah dan Rasul-Nya telah me netapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka dan barang siapa mendurhakai Allah dan Rasul-Nya, maka sungguhlah dia telah sesat, dengan kesesatan yang nyata.” - (Surah Al Ahzab ayat 36)

Penerimaan Islam (menyerah diri) tanpa pertikaian dan keraguan menjadi ciri seseorang Islam tanpa mengira bangsa dan parti yang dianut, tempat dan masa, kerana al-Quran adalah petunjuk akhir zaman dan mukjizat yang tidak mati dengan wafatnya Nabi Muhammad s.a.w.

Kegagalan undang-undang ciptaan manusia Allah telah menunjukkan kegagalan undang-undang ciptaan manusia dengan krisis nilai diri kemanusiaan dan merebaknya penyakit diri, keluarga dan masyarakat. Firman Allah bermaksud: “Telah zahir terserlah dengan nyata kerosakan (kejahatan) di darat dan laut dengan sebab dilakukan oleh tangan-tangan manusia sendiri, supaya dirasakan kepada mereka sebahagian daripada perbuatan mereka, mudah-mudahan mereka kembali kepada Allah.” - (Surah Al Rom ayat 41)

Adapun penganut agama bukan Islam mereka tidak boleh dipaksa bukan sahaja menganut Islam, bahkan undang-undang yang berkait dengan agama. Ada pun yang berkait dengan hubungan cara hidup bermasyarakat perlu disamakan dengan adil dan seksama.

Ada juga undang-undang yang ada dalam al-Quran disebut dalam kitab yang terdahulu seperti Taurat. Maka Syariat Islam membahagikan undang-undang yang sama tanpa mengira agama seper ti undang-undang jalan raya yang berkait dengan hukum qisas dalam kemalangan.

Ada pula undang-undang yang diberi hak kepada penganut agama lain seperti undang-undang keluarga. Ada juga undang-undang yang diberi pilihan kepada mereka, di antaranya undang-undang hudud.

Hukuman Hudud adalah salah satu daripada undang-undang jenayah Islam yang dinaskan seperti hukum qisas dan di sana ada yang tidak dinaskan iaitu takzir yang terlalu luas ruangnya.

Bagi seseorang Islam wajib per caya bahawa hukum Allah semuanya adil dan baik bagi manusia kerana Allah pencipta alam Yang Maha Mengetahui, Maha Bijaksana, Maha Penyayang, Maha Adil dan segala sifat terpuji, Yang Maha suci daripada segala sifat kekurangan. Sebarang langkah me ninggalkan hukum Allah pasti membawa kemusnahan kepada alam semula jadi, termasuk kehidupan manusia.

Hukum-hukum yang wajib dilaksanakan oleh manusia dibagikan pula kepada wajib dilaksanakan oleh diri masing-masing secara fardu ain dan oleh umum secara fardu kifayah.

Kepada mereka yang mampu melaksanakan fardu kifayah menjadi fardu ain kepadanya pula. Diantara hukum yang wajib itu mensyaratkan adanya kerajaan yang berdaulat sepenuh.

Pelaksanaan hukum Islam pula mewajibkan syarat dan rukunnya. Kalau hendak sembahyang mestilah bersih dengan berwuduk, pa kaian dan tempat yang bersih.

Jika hendak melaksanakan ibadat haji maka syaratnya mampu daripada segi harta, jasad dan aman dijalanan.

Begitu juga kalau hendak melak sanakan undang-undang jenayah mestilah oleh kerajaan yang berkuasa sepenuhnya bagi mewujudkan sistem kehakiman yang adil.

Hukum yang adil hendaklah melalui sistem mahkamah yang melibatkan hakim, saksi dan persekitaran bidang kuasa yang adil. Pelaksanaan hukum qisas dan hudud ditambah dengan syarat yang lebih banyak supaya tidak berlaku zalim.

Apa yang penting ialah menakutkan penjenayah, tetapi untuk menjatuhkan hukuman diwajibkan syarat yang payah dipenuhi.

Pelaksanaannya pula dengan syarat dan adabnya, bukan bertindak sewenang-wenangnya.

Semua para Rasul yang dipaparkan oleh Al Quran menunjukkan bahawa mereka mengajak pemimpin kerajaan yang memenuhi syarat yang penuh berkuasa dan berdaulat, supaya melaksanakan hukum Allah.

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.