Monday, March 28, 2011

Rakyat perlu bangkit hentikan manipulasi kuasa BN

oleh: Mat Zain Mat Isa

Sekalung tahniah buat Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu di atas kejayaannya menganjurkan Himpunan Kebangkitan Rakyat – PAS Ganti Umno Siri Kedua (HKR-PGU II) minggu lalu.

Program bermula Jumaat, 18 Mac dan berakhir malam berikutnya itu adalah bagi menggempur zon utara, melibatkan kawasan Besut dan Setiu. Ia diadakan di Dataran PGU, Belakang Masjid Bandar Jertih, Besut.

Puluhan ribu hadirin silih-berganti membanjiri lokasi perhimpunan sepanjang lebih 24 jam ia berlangsung. Ia dipenuhi beberapa sesi ucapan yang membariskan tidak kurang 15 pengucap tersohor, termasuk dua pemimpin tertinggi PAS, Mursyidul Am dan Presiden.

Hampir kesemua pengucap menyentuh isu berbeza. Jika pun ada persamaan pada tajuk isu, penghuraian dan penghujahan mereka dari perspektif dan sandaran fakta agak pelbagai.

Namun keseluruhan mereka menjurus kepada tema sama iaitu mengapa PAS perlu mengganti Umno selaku pemerintahan negeri dan negara. Bahawa pemerintahan Barisan Nasional (BN) ditunjangi Umno sudah cukup menyusah dan membebankan rakyat.

Di sana semakin terserlah unsur kezaliman, penindasan, pembohongan, penipuan, penodaan hak, perompakan harta rakyat dan berbagai kebobrokan yang sudah mencapai tahap yang tidak sayugia dikompromi lagi.

Isu pemanipulasian kuasa oleh BN antara yang banyak dibongkar beberapa pengucap utama di himpunan tersebut. Setiausaha Agung Keadilan, Saifuddin Nasution Ismail misalnya, mendedahkan bagaimana kosnpirasi jahat BN bersama polis dan pihak lain mengekang kemaraan pembangkang.

Beliau merujuk secara khusus kes fitnah liwat terhadap Penasihat Keadilan, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang sedang dibicarakan kini. Huraian beliau yang agak terperinci mendedahkan percanggahan fakta perbicaraan amat ketara yang sekaligus menampakkan institusi kehakiman negara sedang dipersendakan BN.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu, pula banyak membicarakan ketempangan demokrasi khususnya berhubung perjalanan pilihan raya yang berat sebelah. BN didakwa memanipulasi kuasa ke atas beberapa agensinya, terutama Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk memastikan parti pemerintah itu dapat mengekalkan kuasanya.

Menurutnya, BN banyak belajar daripada pengalaman Pilihan Raya Umum (PRU) 2008. Tsunami politik yang terhasil daripada proses yang disifatkan lebih demokratik ketika itu jelas tidak menguntungkan BN.

“Inilah (PRU 2008) bukti, apabila demokrasi dilaksanakan dengan sebenarnya, rakyat diberi peluang memilih secara adil, BN boleh ditumbangkang,” ujar Mohamad Sabu.

BN seakan hilang punca, terutama setelah ia tumbang di lima negeri dan hilang penguasaan majoriti dua pertiga di Parlimen. Riak dan tingkahnya selepas itu hingga kini tidak menampakkan ia bersedia mengulangi proses pilihan raya setelus 2008.

Justeru, rakyat tidak harus meletakkan harapan tinggi untuk melihat proses demokrasi lebih baik dalam pilihan raya nanti. Setakat ini BN tidak menunjukkan komitmen meyakinkan untuk memenuhi tuntutan rakyat, terutama demi melihat perjalanan pilihan raya yang adil dan bersih.

Isu ketempangan demokrasi turut disentuh Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Beliau antara lain mendesak agar BN menghayati amalan demokrasi secara yang lebih positif sebagaimana diamalkan negara-negara maju yang menggunakan sistem demokrasi.

Untuk itu, BN mesti menghentikan manipulasi kuasa ke atas jentera kerajaan, termasuk menyalahgunakan media milik kerajaan untuk kepentingan politik partinya. Beliau mengambil contoh bagaimana saluran tv dan radio RTM dimanipulasi sepenuhnya untuk berkempen bagi pihak BN ketika berlangsungnya beberapa pilihan raya kecil baru-baru ini.

Abdul Hadi menyifatkan tindakan BN memperalatkan media milik kerajaan untuk kepentingan politiknya sebagai tindakan tidak bermaruah dan menyalahguna wang rakyat.

“RTM (tv) masuk tiap-tiap buah rumah. Kita tengok sepanjang (tempoh kempen) pilihan raya, (tv) berkempen untuk BN. Sedangkan RTM ini (media kerajaan) beroperasi dengan duit rakyat.

“Bukan semua rakyat sokong BN, bukan semua rakyat setuju BN guna duit mereka untuk burukkan pembangkang. Ini (manipulasi media kerajaan) bercanggah dengan kepentingan rakyat,” tegasnya.

Menurut Abdul Hadi, media massa arus perdana perlu diberi ruang untuk memainkan peranan memperbaiki amalan demokrasi negara. Untuk itu media tidak seharusnya dipaksa menjadi alat propaganda bagi pihak BN semata-mata, sebaliknya perlu menyalurkan maklumat dan berita yang benar secara adil kepada rakyat.

“Rakyat adalah hakim (dalam proses pilihan raya). Media adalah saksi dan saksi hendaklah adil dan memberitahu hakim perkara sebenar,” ujarnya.

Media juga diharap melaporkan kepada rakyat maklumat dan pandangan semua pihak, terutama melibatkan parti-parti yang bertanding dalam sesuatu pilihan raya. Ia sepatutnya menggalakkan rakyat berfikir dan menilai mana parti yang baik untuk dipilih dan mana sebaliknya.

Terbukti hingga kini BN amat bergantung kepada manipulasi kuasanya ke atas berbagai pihak demi mempertahankan hayat pemerintahannya. Kita percaya BN tidak teragak meneruskan amalan terkutuk itu.

Hanya rakyat yang mampu memaksa BN menghentikannya. Justeru, mereka perlu bangkit menjayakan laungan ‘PAS Ganti Umno’.

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.