Sunday, March 20, 2011

Isu rampas tanah, ledakan tumbang BN Sarawak -- Baru Bian

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

KUCHING: Isu diskriminasi dan rampasan tanah membabitkan rakyat tempatan sarawak akan menjadi ledakan isu yang boleh menumbangkan pemerintahan BN di sini, kata Pengerusi Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) Sarawak, Baru Bian.

Baru yang juga seorang peguam terkemuka berkata, isu hak ke atas tanah adat dan bumiputra ini dihadapi semua kalangan orang asal Sarawak dan ianya semakin meruncing. "Ianya menjadi isu hangat, dan saya percaya sejak kita bawa isu ini, pemerintah BN sarawak ambil berat isu ini," katanya ketika ditemui semasa Majlis Himpunan Tanah Rakyat Sarawak dekat sini 13 Mac lalu.

Ianya berkaitan penafsiran dalam Kanun Tanah Sarawak 1958, kerana semua provosi atau ayat-ayat hak ini dicatat dalam akta tersebut, katanya.

Ujar Baru, seksyen 2 kanun ini menerangkan tanah hak asal itu wujudnya, samada ia individu atau kelompok yang telah duduk di Sarawak dan mengusahakan tanah tersebut sebelum 1 Januari 1958.

Ertinya, kata beliau, sekiranya orang asal Sarawak, hanya orang asal ikut Perlembagaan Persekutuan selain dari kaum Cina, India dan Euroasian, selebihnya di sarawak adalah orang asal.

Mereka terditri daripada suku Murut, Lumbawang dan banyak lagi bumiputera asal di negeri ini, kata Baru yang juga daripada suku Lunbawang.

Penduduk Sarawak ditindas apabila tanah-tanah mereka dirampas elit penguasa BN

Menurut masyarakat di sini, tanah itu adalah nyawa bagi mereka kerana kehidupan mereka sejak nenek moyang sangat berkait rapat dengan tanah adat mereka ini, katanya.

Beberapa kes yang dibawa ke mahkamah berkaitan tuntutan pemilikan tanah orang asal seperti kes di Batu Pagi dan Jalan Parang, tanah mereka ini dirampas, katanya.

Bagi masyarakat di sini, rampasan tanah seumpama merampas nyawa mereka, namun kerajaan Taib Mahmud sejak dahulu merampas tanah-tanah mereka ini dengan kanun yang menjamin hak kerajaan, bukannya hak rakyat, katanya.

"Ramai yang tinggal di sini sejak 1.Januari 1958 iaitu sejak dari nenek moyang mereka, namun kita tidak boleh mendapat (hak tanah) jika tanpa izin dari pemerintah," katanya.

Majlis ceramah Baru Bian diganggu pihak polis, yang diperalatkan BN Sarawak

Baru juga menerangkan beberapa seksyen dalam Kanun Tanah Sarawak yang dimanipulasi oleh pemetrintah untuk kepentingan mereka, namun mutakhir ini ramai pemilik tanah yang mula sedar dan menuntut hak mereka melalui proses undang-undang.

"Dua kes kita menang di Kuching, di kalangan tanah orang Melayu," katanya.

Ujar Baru, hak tanah boleh dilenyapkan mengikut selera kerajaan, tetapi rakyat yang sedar akan hak mereka boleh membawa kes kemahkamah untuk mendapat hak dengan berdasarkan bukti-bukti yang nyata.

Jika rakyat sedar akan kewujudan hak mereka menurut perlembagaan, tanah yang dirampas oleh kerajaan dan diberikan kepada kroni boleh dicabar dan pemilikan kroni dianggap sebagai tixak sah menurut Seksyen 15 kanun tersebut, katanya.

Beliau banyak mengendalikan kes-kes rampasan tanah termasuk yang diberikan kepada tauke-tauke balak kroni Taib Mahmud.

Beliau mendedahkan, banyak tanah orang asal diambil oleh kerajaan untuk diserahkan kepada kroni hanya kerana tanah-tanah rakyat itu tiada 'title' dan tidak didaftar ke pendaftar tanah.

"Kalau kita memerintah, kita nak ubah ini, kita akan siasat dan kaji NCR di sarawak ini kita akan ikut adat asal, Pesuruhjaya boleh berikan 'title' geran, kita buat dasar ini, sekarang ini di bawah kerajaan yang ada tak ada dasar," katanya lagi.

Beliau juga menyahut cabaran beberapa orang pemilik tanah daripada Miri yang dirampas tanahnya agar mengheret Taib Mahmud ke pengadilan dan dikenakan tindakan akibat rampasan tanah rakyat Sarawak.

"Jangan risau, jika kita memerintah kita akan heret beliau (Taib) dan suku sakatnya ke muka pengadilan, ini jaminan kita," ujarnya lagi.

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.