Tuesday, August 24, 2010

Apa Lagi Yang Lingam Mau?

Dana Kompleks PAS Pangkor... Jom infaq !

L
ingam, bekas ketua hakim dapat semakan kehakiman

Dua bekas ketua hakim negara Tun Eusoff Chin dan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim bersama peguam Datuk VK Lingam berjaya mendapatkan semakan kehakiman bagi mencabar hasil penemuan yang terkandung dalam laporan siasatan Inkuiri Suruhanjaya Diraja mengenai kemelut pita video Lingam.

Berikutan keputusan mahkamah rayuan itu, merit kes berkenaan akan diserahkan semula ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (bahagian rayuan dan kuasa khas) untuk didengar.
Dalam penemuannya, panel lima anggota suruhanjaya itu mendapati klip video yang menunjukkan Lingam sedang bercakap dengan Ahmad Fairuz mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Datuk Tengku Baharudin Shah Tengku Mahmud, yang mengetuai panel tiga hakim itu mengumumkan keputusan mahkamah rayuan itu bukan sebulat suara tetapi berdasarkan keputusan majoriti 2-1.

Dua hakim lain adalah Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus dan Datuk Zaharah Ibrahim.

Hishamudin adalah hakim tunggal yang menolak permohonan berkenaan.

Tengku Baharudin dalam penghakimannya berkata mereka bersetuju dengan hujah Lingam bahawa seksyen 53, undang-undang mahkamah tinggi perlu diberi interpretasi yang lebih luas.

Mahkamah juga memerintahkan supaya Lingam dibayar RM30,000 sebagai kos.

Pada 12 Dis 2008, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa penemuan suruhanjaya itu tidak boleh disemak atau dicabar kerana ia bukan satu keputusan, dan ia tidak memberi kesan terhadap hak individu atau obligasi mereka yang terbabit.

Dalam penemuannya, panel lima anggota suruhanjaya itu mendapati klip video yang menunjukkan Lingam sedang bercakap dengan Ahmad Fairuz mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Surahanjaya itu memperakukan agar tindakan sewajarnya dikenakan terhadap enam individu iaitu Lingam, Ahmad Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Mohd Eusoff kerana salah laku.

Suruhanjaya itu juga mendapati ada bukti yang cukup bagi menyiasat keenam-enam individu mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi dan Kanun Keseksaan dan Akta Profesion Undang-undang 1976.

Kecuali Dr Mahathir, lima yang lain mengemukakan permohonan agar mahkamah mengadakan semakan semula supaya hasil penemuan suruhanjaya itu dibatalkan.

Bagaimanapun, Tan dan Tengku Adnan telah menarik balik rayuan mereka berhubung keputusan Mahkamah Tinggi pada awal tahun ini.

Pesuruhjaya berkenaan -- pengerusi Tan Sri Haidar Mohd Noor, bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Amar Steve Shim Lip Kiong, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mahadev Shankar, bekas Peguam Cara Puan Sri Zaitun Zawiyah Puteh dan Profesor Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim -- bersidang selama 17 hari untuk menyiasat klip video 14 minit itu.

Lingam dalam permohonannya semalam berkata mahkamah rayuan perlu menyemak hasil
penemuan yang terkandung dalam laporan siasatan Inkuiri Suruhanjaya Diraja bahawa beliau telah melakukan kesalahan jenayah, kerana ia merupakan serangan terhadap reputasinya.

Lingam berkata walaupun tidak pernah didakwa, reputasinya telah tercemar dengan teruk, oleh itu, mengikut perlembagaan persekutuan, beliau berhak dilindungi.

Beliau juga berkata hakim mahkamah tinggi terkhilaf apabila merumuskan bahawa penemuan suruhanjaya itu bukan satu keputusan kerana isu berhubung ketulenan video klip terbabit secara jelas menunjukkan yang ia memang satu keputusan.

Oleh itu, beliau berkata hasil penemuan suruhanjaya berkenaan boleh disemak.

Ulasan GB

Kononnya reputasinya telah tercemar teruk. Sedangkan beliau tidak mengindahkan lansung kemarahan rakyat bahawa reputasi institusi kehakiman negara telah hancur binasa angkara perbuatan beliau bersama-sama para hakim durjana dan khianat terhadap profesion mereka.

Kini apakah konspirasi hendak berlansung lagi, para hakim dan bekas ingin membersihkan namanya dan menggunakan Lingam, atau Lingam hendak merasuah lagi kepada para hakim supaya penemuan Suruhanjaya Diraja itu dicabar?

Mencabar penemuan Suruhanjaaya Diraja bererti mencabar ke bawah DYMM Yang Dipertuan Agung kerana baginda yang melantik ahli-ahli suruhanjaya berkenaan.

Begitu hanyir dan hina institusi kehakiman negara di bawah pemerintahan UMNO BN ini.

UMNO BN akan dipertanggungjawabkan nanti terhadap kebobrokan sistem kehakiman negara yang telah diperkosa selama ini. UMNO yang menggantikan sistem juri supaya mereka boleh meletakkan sistem kehakiman di dalam tangan mereka untuk membuat keputusan-keputusan yang berpihak kepada mereka.

Pastikan "Bersih sistem kehakiman dan perkenalkan semula sistem juri" dimasukkan di dalam manifesto pilihanraya Pakatan Rakyat akan datang. UMNO BN pasti bungkus!

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.