Sunday, June 13, 2010

Perwakilan pemuda kawasan tak reti berbahas?Oleh Wan Nordin Wan Yaacob
(analisis)


Tidak seperti sebelum-sebelumnya, Muktamar Dewan Pemuda PAS ke-51 di Kota Bharu pada 10 Jun lalu 'kurang sengat' apabila hanya menyaksikan ucapan-ucapan sekitar pujian kepada Ketua Pemuda yang membentangkan Ucaptamanya sebelum itu.

Malah laungan takbir jarang sekali bergema walaupun kehadiran kali ini menyaksikan pertambahan bilangan perwakilan berbanding tahun tahun sebelumnya berikutan perubahan perlembagaan yang telah dilakukan.

Meskipun disebut-sebut muktamar Pra-Pilihan Raya Umum ke-13, suara-suara 'nyaring' hanya sesekali sahaja didengari itupun hanya membabitkan perwakilan Kelantan yang membungkam isu celaan bloggers terhadap kepimpinan PAS.

Pengumuman Ketua Pemuda PAS, Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi untuk mengwujudkan Pusat Dialog dan Peradaban dalam mendepani isu-isu sokongan bukan Islam 'tidak' dibincangkan oleh perwakilan.

Sebaliknya isu yang boleh dijolok menjadi isu nasional ini hanya diratap sepi oleh perwakilan yang lebih banyak menyentuh soal pentarbiyahan yang 'kurang berjaya' setakat ini.

Lontaran idea untuk mendepankan saf kepimpinan Pemuda PAS bersiap untuk pilihan raya hanya tertumpu kepada cadangan perwakilan Selangor untuk mendapatkan sokongan pengundi muda.

Namun, cadangan bernas Ketua Pemuda untuk mewujudkan Gerakan mendaftar Pemilih dan Ahli Baru (gempa) langsung tidak dipandang perwakilan, sedangkan mengikut perkiraan dijangkakan muktamar ini adalah muktamar terakhir sebelum PRU-13.

Sementara pujian-pujian yang dilontarkan kepada Ketua Pemuda sekadar mahu mengisi ruang dalam perbahasan ucaptama sahaja.

Laungan takbir yang diterjemahkan kurang menepati konteks yang dibincangkan termasuk apabila menyebut hutang Pemuda PAS Kawasan, perwakilan tiba-tiba melaungkan takbir.

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.