Sunday, June 13, 2010

’BUDAYA POLITIK MEDIA’ DALAM PRU AKAN DATANG?

[1]

Secara peribadi, Aku melihat, kelahiran blogger-blogger pro-PR ini ada beberapa faktor, antaranya adalah;

Pertama, kerana kebencian mereka terhadap kerajaan UMNO/BN. Justeru, sebarang tindakan yang mereka lihat boleh mengalahkan UMNO/BN, pasti mereka akan menyerang. Golongan ini, sama ada mereka ini mempunyai parti, ataupun mereka tidak mempunyai parti.

Kedua, kerana faktor parti yang mereka dokong. Keberadaan mereka, kerana mahukan parti-parti yang mereka dokong itu menang dalam sebarang Pilihanraya.

Ketiga, kerana mereka amat membenci kezaliman dan kebobrokan. Tidak kira siapa sahaja yang melakukan kezaliman, pasti mereka akan menyerang. Sama ada pihak kerajaan BN, mahupun PR.

[2]

Secara peribadi, aku tidak mengetahui bahawa aku menjadi blogger dari kalangan yang mana. Seingat-ingat, aku mula berblog kerana kebencianku terlalu meluap-luap terhadap UMNO/BN dan pro-UMNO/BN.

Ketika itu, aku sering didoktrinkan bahawa JIM dan ABIM berusaha hendak mengUMNOkan PAS. Ekoran itu, seranganku terhadap fikrah JIM dan ABIM amat ketara. Aku juga sering menulis, mengkritik Dr Asri. Ia adalah kerana, beliau mempunyai hubungan rapat dengan Shahidan Kasim.

Namun begitu, keadaan dahulu sudah bertukar. Dilihat, siapa pula yang menyerang UMNO, dan siapa pula yang nampak berlembut dengan UMNO.

[3]

Aku membenci UMNO kerana faktor-faktor berikut, [a] UMNO mencandukan Islam demi kepentingan perut-perut pemimpin mereka, [b] UMNO menghalang perkembangan Islam, [c] UMNO merupakan punca non Muslim semakin jauh dengan Islam.

Kebencianku kepada UMNO bermula, apabila aku melihat bapaku yang ketika berada dalam UMNO, yang mana beliau sanggup menyebut, ”Kalau Islam memerintah, Malaysia akan mundur”. Aku berasa betapa susahnya untuk menukar fikrah sesat itu, yang akhirnya aku berjaya menukarnya dan kini bapaku sudah menjadi seorang yang berkeahlian PAS.

Mengenangkan segala kenangan silam ini, aku agak tidak dapat memaafkan UMNO. padaku, UMNO wajar dihapuskan terlebih dahulu, baru PAS berjaya laksanakan Islam di Malaysia.

Hujjahku adalah, kejayaan Nabi SAW membina kerajaan Islam adalah di madinah. Iaitu, dengan meninggalkan Makkah yang dipenuhi dengan semangat perkauman sempit. Kemudian, kemudian berjaya membina kerajaan Islam di Madinah yang cara berfikir mereka amat jauh berbeda dengan cara berfikir orang makkah.

Dengan perkataan lain, Nabi SAW meluputkan keberadaan rakyat Makkah yang perkauman dalam kawasan dakwah Nabi SAW terlebih dahulu, dengan memulakan usaha pembinaan kerajaan secara berkesan di Madinah. Kemudian, baru membina gelombang untuk menguasai Makkah.

Yang kalau hendak dibandingkan keadaan politik kini, usaha perkukuhkan PR sehingga berjaya memerintah Malaysia dengan menyerang habis-habisan agar UMNO jatuh. Setelah UMNO jatuh, baru berfikir bagaimana hendak melakukan dakwah terhadap UMNO.

[4]

Ternyata, usaha kearah itu semakin menjadi, waima tidak tertunai seratus peratus. Ia dapat dilihat selepas dari tsunami politik 2008 yang lalu.

PRU ke-12 memberi sejarah besar dalam senario politik kini. Asas kejayaannya, berjaya mengurangkan sokongan terhadap kerajaan, seterusnya sokongan itu diberikan kepada parti x-kerajaan; seperti PAS, PKR dan DAP.

Sokongan kepada PAS, PKR dan DAP, ada beberapa sebab. Antaranya adalah, [a] sememangnya memang mereka hendak mengundi PAS, PKR dan DAP,[b] undi protes terhadap kerajaan BN, dengan memberi undi kepada PAS, PKR dan DAP, dan [c] pengundi BN protes, dengan tidak keluar mengundi langung.

Keadaan ini berlaku dengan berbagai-bagai punca. Boleh dikatakan bahawa punca utamanya adalah, dengan kenaikan harga barang dan kelemahan kepimpinan Pak Lah Badawi yang melahirkan kritikan pedas dari bekas PM, Mahathir Muhammad.

Ketika itu, perkembangan media baru sedang meningkat. Blog-blog yang anti-BN berkembang seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Semuanya memfokuskan serangan terhadap BN, dengan berbagai-bagai cara dan gaya serangan.

Keputusannya ternyata memberangsangkan, iaitu dengan keputusan PRU ke-12, yang membariskan beberapa negeri dibawah pemerintahan BN berjaya dirampas. Ia melahirkan penubuhan kerajaan pakatan Rakyat.

[5]

Keberadaan blogger-blogger anti-BN membuatkan BN kecut. Makanya, isu blogger menjadi fokus penting dalam perbincangan BN dalam post morterm mereka.

Pemimpin BN – khususnya UMNO – mula merasakan keadaan mereka tergugat dengan kewujudan blogger. Maka, kedengaran usaha-usaha mewujudkan blogger pro-kerajaan – sehingga dibayar – bagi melawan balas terhadap serangan blogger-blogger anti-BN ini.

Nampaknya, BN mula berhati-hati selepas dari itu. ungkapan menyerang blogger yang dilakukan oleh pemimpin UMNO sebelum PRU ke 12, sudah mula dihentikan, malahan kelihatan pimpinan UMNO lebih berhati-hati dalam melakukan serangan terhadap blogger ini.

[6]

Kebimbanganku kini adalah, pada PAS. Dilihat perjalanan Muktamar pada kali ini sudah ada unsur mengetepikan blogger-blogger, termasuk kenyataan beberapa pimpinan tertinggi yang dilihat agak menyerang blogger.

Mungkin ada benarnya kenyataan pimpinan tersebut, tetapi cara serangan yang dikemukakan oleh para pemimpin itu memperlihatkan pimpinan PAS tertentu, tanpa disedari sedang memperbanyakkan serangan-serangan yang dilakukan terhadap PAS.

Apabila keadaan ini berlaku, ia mungkin akan menghasilkan natijah yang buruk kepada PAS, terutama dalam berhadapan dalam PRU akan datang.

[7]

Perlu diingat, kajian telah dilakukan. Ternyata, ramai pengkaji-pengkaji melihat bahawa budaya politik di masa akan datang akan berubah dalam bentuk yang cukup jauh dengan apa yang berlaku ini.

Mungkin sekarang kita memperkatakan tentang kekuatan parti sebagai sumber kekuatan untuk menang dalam PRU. Dengan maksud, seseorang calon itu boleh menang, disebabkan calon itu datang dari parti tertentu. Tetapi, di masa akan datang kemenangan itu bukan lagi kerana faktor sesebuah parti, tetapi faktor seseorang tokoh.

Apabila kita menelaah ini, tidak hairan kita melihat bahawa Najib Tun Razak kini, agak kurang melakukan kempen pembinaan imej baik terhadap UMNO, sebaliknya kempen Najib kini adalah untuk membina imej dirinya supaya diterima rakyat.

Dan yang paling ketara perlu diperhatikan adalah, PRU akan datang, kemungkinan budaya politik Malaysia adalah kejayaan mengelolakan media. Dengan maksud, ”sekiranya kamu disukai media, pasti kamu akan menang”.

Pastinya, Situasi malaysia kini sedang menuju ke arah itu, menyebabkan ada sebilangan menyatakan bahawa budaya politik di masa akan datang adalah ’budaya politik media’.

Mengupas isu ini, teringat kepada Dr Abu Hasan Hasbullah yang pernah menyebut, ”Abad ini adalah abad persepsi. Kini, persepsi adalah informasi. Orang yang tolak persepsi adalah primitif”.

Ini yang menjadi kebimbanganku terhadap PAS dalam PRU akan datang. Iaitu, setelah melihat beberapa kenyataan yang dikeluarkan oleh sebilangan pimpinan tertinggi PAS terhadap media baru ini.

Padaku, Al-Quran dilihat mukjizat di zaman Nabi kerana ia dikagumi dari unsur sasteranya yang menjangkaui syair, kerana syair di kala itu menjadi perkara yang diminati oleh rakyat arab. Unta Nabi Saleh dilihat sebagai mukjizat, kerana unta itu digunakan oleh rakyat ramai untuk menarik kincir air untuk kegunaan rakyat. Keadaan ini menyebabkan golongan kapitalis tergugat, kerana mereka adalah golongan yang mendominasi kincir air.

Dan kini, ‘mukjizat’ adalah kebijaksanaan dalam mengeluarkan sesuatu kenyataan media. Seseorang pemimpin politik yang ’terer’ keluar kenyataan politik, dan juga berjaya berinteraksi dengan media dalam bentuk yang baik, tidak hairan ia adalah golongan yang berjaya menggerunkan musuh.

secara peribadi aku menilai, karpal singh digeruni UMNO/BN, waima kemampuannya hanya sebelah tangan dan kepalanya sahaja. Tetapi, kita tidak digeruni UMNO/BN, waima semua anggota kita selamat.

Mengapa?

Jawapanku adalah, bijaksana dalam mengeluarkan kenyataan, dan cukup pandai berinteraksi dengan media.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.