Saturday, July 23, 2011

Isu Keganasan Polis Di BERS✔H 2.0: Tubuh Badan Khas Siasat - Dr Asri

Selepas pendedahan video oleh polis malah puluhan mungkin ratusan video Himpunan Bersih 2.0 yang dimuatnaik orang awam di internet menunjukkan perbedaan, wajarlah satu badan khas ditubuhkan untuk menghentikan spekulasi berterusan mengenai kekerasan yang digunakan oleh polis pada 9 Julai lalu.

Demikian pandangan bekas Mufti Perlis yang juga pemerhati politik di negara ini, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Menurut Asri, selepas pendedahan video oleh polis diikuti pula oleh kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa Bersih 2.0 bertujuan menggulingkan kerajaan, adalah perlu Putrajaya bertindak menjernihkan keadaan itu supaya tidak timbul pelbagai tuduhan mahupun fitnah mengenainya lagi.

Saya rasa kita perlu hentikan cerita apa yang berlaku semasa Himpunan Bersih 2.0 dan saya cadangkan kerajaan tubuhkan badan analisis yang akan menganalisis secara jujur tentang peristiwa yang berlaku.

“Hasil dari analisis itu kerajaan perlu membuat penilaian semua tindakan mereka terhadap Himpunan Bersih 2.0 dan pertimbangkan cadangan yang diberikan oleh badan itu agar kerajaan dapat mengawal imej mereka
,” katanya pada sidang media selepas Forum Kepimpinan Wanita Dari Perspektif Islam di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis) di Bangi,semalam.

Jelas Asri lagi, hasil analisis itu juga boleh digunakan oleh Putrajaya sebagai panduan bagi tujuan penambahbaikan sistem sedia ada.

Beliau yang dihubungi portal The Malaysian Insider juga menambah,badan itu haruslah tidak memihak kepada mana-mana pihak dan melakukan analisis secara adil dan saksama.

“Sekarang ada maklumat kata pihak kerajaan yang betul, malah ada maklumat kata penganjur dan pembangkang... kita kena ada jalan penyelesaian,” kata beliau.

Beliau juga turut menggesa pihak kerajaan supaya lebih bersikap terbuka dan memberi ruang media sama ada saluran televisyen kendalian RTM ataupun pemberian lesen siasaran kepada pembangkang.

Di Bahrain, kerajaan mendakwa pembangkang pergi kepada media luar sebab tiada ruang di media dalam negara... jika kita tidak menyediakan ruang kepada pihak lain termasuk pembangkang, mereka pasti akan mencari media alternatif,” jelas beliau.

Pada Khamis lalu, polis yang menayangkan video terpilih ketika Himpunan Bersih 2.0 kepada media menafikan pihaknya melakukan kekerasan kepada rakyat kecuali mengakui bahawa polis telah melepaskan meriam air ke kawasan Hospital Tung Shin.

Ia sebelum itu dinafikan sekeras-kerasnya oleh Menteri Kesihatan.

Namun di sebalik penayangan video itu, polis hakikatnya masih belum menjawab tentang kecederaan puluhan yang menyertai himpunan aman itu termasuk seorang meninggal dunia.

Polis juga gagal memberikan penjelasan bagaimana 12 das tembakan gas pemedih dilepaskan di kawasan tertutup di terowong berhampiran KL Sentral
.

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.