Thursday, June 9, 2011

Siapa yang politikkan masjid kalau bukan Umno

Oleh Sofi Wahab

Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam berkata pentadbiran masjid tidak wajar dipolhttp://3.bp.blogspot.com/_c2_MNrQfsHc/Sb89qrq_E6I/AAAAAAAAALs/f25p2m4E-KI/s320/ali-rustam-mac17.jpeitikkan. Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan kerajaan negeri Pulau Pinang hendak mengujudkan pilihanraya bagi memilih Jawatankuasa Masjid.Kenyataan beliau disiarkan oleh Sinar Harian semalam.

Tergelak dan geli hati saya bila membaca komen Ali Rustam. Ini kerana beliaulah bapak yang mempolitikkan masjid. Buktinya semua masjid dan surau di Melaka ini dikuasai oleh orang Umno melalui perlantikan oleh Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM). Imam, Khatib, Noja, Pengerusi dan semua AJK Masjid akan dipastikan orang Umno, jika ada yang bukan Umno akan dipecat atau dilucutkan jawatannya. Anak qariah tidak mempunyai kuasa untuk melantik AJK Masjid semuanya dilantik dengan perakuan Umno dan Ketua Menteri sendiri. Ada antara pengerusi dan AJK yang tidak layak tetapi dilantik semata-mata kerana orang Umno.

Akhirnya penduduk berpecah semata-mata disebabkan Umno bermain politik di masjid. 2 contoh paling ketara berlakunya perpecahan akibat politik Umno ialah di Kariah Bukit Pegoh sehingga berlaku pergaduhan di dalam masjid. Pengajian agama di halang oleh Pengerusi dan AJK yang semuanya Umno.

Surau An-Najihin, Taman Merdeka Jaya juga mengalami krisis akibat politik Umno. Kemuncak krisisnya ialah perletakan jawatan kesemua 3 orang Imam surau tersebut beserta dengan beberapa orang AJK. Semuanya gara-gara tamak kuasa dan campurtangan politik Umno.

Jadi siapa sebenarnya yang berpolitik di Masjid.................?

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.