Thursday, June 2, 2011

Lynas: Jelas UMNO dan Penyokong UMNO Dayus!

Oleh pemudatua2011

"Tidak dapat dinafikan lagi bahawa kerajaan Barisan Nasional(BN) khususnya UMNO bermati-matian untuk mempertahankan kilang Lynas di Gebeng Kuantan. Penyertaan beberapa tokoh politik Pahang khususnya Bahazelan Wahab(SU UMNO Indera Mahkota),

Zaili Besar (YB BN Panching), Safri Aziz (Exco Tugas Khas Pahang), Dato’ Shamsuddin (S U Politik MB Pahang) dan Dato’ Zul (Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pahang) yang dilihat bersama-sama 100 penyokong mereka yang diketuai oleh Azmi Nasir, adik kepada bekas ADUN Beserah Jamal Nasir telah bertindak melampaui batas kemanusiaan, seperti binatang mengkasari dan memaki hamun bukan sahaja Pengarah BADAR (Badan Bertindak Anti-Lynas) Adnansura malah ADUN Beserah YB Syed Mohammad Syed Lonik dan YB Hjh.Fuziah Salleh Ahli Parlimen Kuantan walaupun ketiga-tiga mereka dijemput secara rasmi oleh MITI untuk hadir di hadapan ‘panel bebas’ IAP yang dilantik oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) yang diyakini tidak bebas di Hyatt Teluk Cempedak Kuantan baru-baru ini.

Pendedahan terbaru pahangdaily.blogspot.com jelas mengukuhkan fakta-fakta yang telah dibentangkan oleh jawatankuasa BADAR dan Save Malaysia, Stop Lynas sebelum ini bahawa ‘panel bebas’ IAP yang dikatakan tidak bebas itu dan diketuai oleh IAEA sendiri terbukti mempunyai hubungan langsung dengan adik kepada Menteri Besar Pahang iaitu Dato´ Muhammad Shahrul Ikram Yaakob yang pernah menjawat jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Penyelia atau ‘Governers’ IAEA sendiri (2009-2010).

Pendedah demi pendedahan yang mengejutkan ramai pihak bahawa operasi Kilang Lynas bukan sahaja berpotensi mengancam penduduk setempat dan kegiatan ekonomi khususnya yang berada di sekitar 30KM dari lokasi kilang itu dari ancaman sisa radioaktif yang boleh tersebar melalui udara, air dan tanah, penggunaan Asid Sulfurik dan Asid Hidroklorik sebanyak 704 tan sehari atau 257,012 tan setahun yang diketahui umum bertoksid tinggi dan bersifat menghakis itu juga boleh mengancam keselamatan, kesihatan dan persekitaran (Safety, Health, and Environment (SHE)) kesan dari Gas Radon yang diketahui umum penyebab 20,000 kematian di Eropah setiap tahun yang juga boleh tersebar melalui udara jika tidak diurusselia dengan baik oleh pihak pengurusan Lynas dan dipantau secara ketat oleh agensi pihak berkuasa.

Maklumat yang diperolehi oleh wakil Jawatankuasa Anti-Lynas dari Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (PEIA) dan Penilaian Kesan Radiologi (RIA) baru-baru ini juga mendedahkan bahawa Lynas akan menggunakan 500 meter padu sejam bekalan air untuk operasi harian mereka, satu jumlah penggunaan yang cukup besar dan dianggarkan melebihi penggunaan harian seluruh penduduk Kuantan termasuk menghasilkan air sisa yang dikatakan juga mengandungi sisa radioaktif yang dirawat dan dilepaskan ke sungai yang berhampiran. Persoalan seterusnya apakah yang akan berlaku jika air sisa itu gagal dirawat? Apakah juga akibatnya jika simpanan air sisa itu melimpah ke sungai yang berhampiran kerana beberapa sebab tertentu khususnya akibat banjir yang selalu melanda Kuantan?

Rakyat Pahang khususnya di Kuantan, setelah meneliti semua fakta-fakta yang sedia ada serta disokong dari pengalaman pahit rakyat akibat kelemahan pengurusan kewangan negara oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang terbukti jelas bertanggungjawab di atas kerugian berbilion-bilion ringgit wang rakyat dari projek-projek yang terdahulu, amat tidak yakin, operasi Kilang Lynas di Gebeng Kuantan akan selamat sepenuhnya.

Semoga Allah S.W.T menyelamatkan kita semua dari kezaliman mutlak kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah. Perubahan drastik amat ditagih di PRU-13 ini demi masa hadapan seluruh rakyat Malaysia.

Ayuh bersama Pakatan Rakyat(PR).

Wallahua’lam.
pemudatua.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.