Wednesday, April 13, 2011

Semboyan anak muda bawa perubahan

Oleh SYAHREDZAN JOHAN

Maka seperti biasa, negara kita sekali lagi disajikan dengan politik longkang. Politik lucah, politik tuduh-menuduh, politik partisan sempit dan melemaskan. Politik kita masih belum matang, masih tersekat di takuk lama. Pernah satu ketika Malaysia dilamun cita-cita untuk lepas daripada rantai-rantai orde usang, tetapi cita-cita itu tinggal mimpi yang tidak kesampaian

Salah kita juga. Kita gantung harapan dan sangkut impian pada parti dan ahli politik. Kita mahu mereka jadi savior membawa kita menuju Malaysia yang lebih agung dan sejahtera. Namun politikus tetap menjadi politikus. Terbukti bahawa ahli politik hanya pentingkan kuasa dan pengaruh. Istana langit yang dibina sudah runtuh, mendedahkan teratak buruk lagi usang. Istana tersergam indah hanya untuk mengaburi mata terhadap realiti teratak yang sebenarnya.

Barisan lama mahupun pakatan baru, sama sahaja. Ahli politik tidak akan lari daripada berpolitik dan mempolitikkan. Ahli politik tetap akan mengambil kesempatan politik dan melepaskan das tembakan politik. Mereka akan salam kita, mereka akan angguk tanda setuju dan mereka akan mengeluarkan kata-kata indah demi melalaikan kita. Kita digoda dengan ungkapan manis yang menjanjikan sang suria dan purnama. Kita terpesona hingga kita junjung dan sanjung mereka.

Cukuplah. Hentikanlah. Sudah jelak dan jelik melihat gelagat politikus-politikus ini. Mereka yang lebih pentingkan diri dari negara. Tanpa segan silu mereka memecah-belah masyarakat mengikut pisahan-pisahan tiruan seperti kaum, kepercayaan dan ideologi.

Tetapi bukankah semua juga manusia, semua juga warganegara, darah sama merahnya dan rambut sama hitamnya? Penting sangatkah siapa asal dan siapa pendatang? Mengapa kita begitu tekankan perbezaan yang ada dan bukannya persamaan ketara?

Kita menari ikut langkah mereka, kononnya rentak mereka bawa itulah yang penting untuk negara. Kiblat mereka politik jadi isu yang mereka bawa hanya menguntungkan mereka. Masalah membelenggu negara terus terbengkalai kerana kita tidak fokus pada isu-isu asas yang perlu perhatian segera.

Anak muda sudah lama berdiam diri, lena sambil tidak memikirkan masa hadapan negara ini yang diratah oleh mereka gila kuasa. Tibalah masa kita laungkan semboyan anak muda agar mereka tersentak dan membawa panji-panji perubahan.

Anak muda! Sedarlah bahawa kita tidak lagi boleh berharap pada ahli dan parti politik! Janji negara bangsa yang kita inginkan, yang masih belum ditunaikan sekian lama, hanya boleh direalisasi jika kita sendiri mengusahakannya dengan titik peluh sendiri. Isu politik tidak lagi boleh diselesaikan oleh ahli politik dan mengikut acuan politik kepartian yang sempit. Anak muda tidak boleh lagi membiarkan kanser ini berlarutan, anak muda harus sedar mereka punya tanggungjawab terhadap masa hadapan negara ini yang terletak di tangan mereka.

Politik baru? Tidak, ini bukan revolusi politik semata-mata. Ini revolusi minda yang menjadi pemangkin pencerahan budaya. Ungkapan ‘anjakan paradigma’ mungkin sedikit klise, tetapi ia mencerminkan pendekatan baru wajar digunakan. Anak muda perlu merampas kembali diskusi negara daripada mereka yang sedang memonopolinya.

Laungkan semboyan agar anak muda seluruh negara bangkit dan berkata, persetankan tuhan-tuhan politik kamu! Kami tidak mahu lagi taksub dengan personaliti, kami tidak mahu politik kepartian yang sempit, kami tidak mahu si penglipur lara melalaikan, kami tidak mahu Ayatollah baru, kami mahukan pendekatan baru!

Bangun anak muda, bangun menggapai nasib kita. Tinggalkan rantai-rantai lapuk yang sekian lama mengikat dan menyekat kita. Hanya kita yang boleh membawa perubahan, membasmi dosa-dosa generasi sebelum ini yang membiarkan kita sampai ke tahap ini. Ayuh kita bangkit sebelum semuanya terlambat.

* Penulis seorang peguam muda dan rakan kongsi di sebuah firma guaman di Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.