Thursday, July 29, 2010

Penerapan nilai kasta dlm pentadbiran awam ?

Oleh Afrar Yunus

Sidek Hassan akan meninggalkan perkhidmatan awamnya dalam keadaan diselimuti gembira, malu dan ditohmah.Senario berubah menuju masyarakat bertamadun tetapi PM dan KSN seperti ketinggalan ciri-ciri kemanusiaan normal.

Ketua Setiausaha Negara yang dikatakan orang kampung Najib Bangsawan tentu gembira dengan keputusannya mewujudkan kasta dalam perkhidmatan awam.Ada kasta yang boleh berkecimpung dalam politik dan ada yang diharamkan.

Kasta guru dari kumpulan 41 hingga 48 dibolehkan. Guru berlainan kasta dari itu, tidak dibolehkan aktif politik.

Kakitangan lain yang kastanya tidak semulia guru 41-48, perlu menjauhkan diri dari politik Berahmin atau Bangsawan seperti khayalan Najib Bangsawan yang berasal dari 'istana'.

Di India, bukan bangsa 'pariah'nya berada pada kasta yang paling rendah. Kaum Harijan menduduki empat tangga ke bawah dari keturunan pariah.

Namun hampir 700,000 masyarakat Harijan hari ini sangat gembira dan hilang kekastaan mereka apabila beramai-ramai memeluk Islam.

Di Malaysia, Najib Bangsawan sedang mencuba idea baru ini - pecah dan memerintah pentadbiran awam mengikut kasta.

Pecah macamanapun, Harijan dalam perkhidmatan awam di Malaysia hanya boleh gembira dan hilang kekastaan mereka apabila pakat-pakat mengundi dan berhijrah di dalam pilihanraya ketigabelas nanti.

Sistem kasta Najib dan Sidek hanya cantik dan sesuai diamalkan dalam istana mereka dan di dalam parti politik Barisan Nasional sahaja.

Atau jika ada kehidupan tidak bertamadun, Najib dan Sidek lsepatutnya menjadi penghulu untuk meneruskan sistem mulia mereka di sana dan bukannya di dalam perkhidmatan awam.

Bukankah lebih molek, kesemua kakitangan awam dibenarkan berpolitik. Termasuk siswa-siswi di menara gading !

Ada yang mahu mencabar di mahkamah, jika keputusan ini terus kekal dan menjadi sebahagian dari perintah am. http://alkerohi.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.