Wednesday, January 11, 2012

UPSI Di Kancah Berdarah

Oleh H FANSURI

PULANG dari India, saya fikir ada kisah menarik yang ingin dipersembahkan, tapi belum sempat hendak bercerita, rupanya ada kampus yang ternoda darah siswa.

Safwan nama siswa itu. Paksi Anak Muda! (PAM!) mengambil sedikit ruang bersajak di celah-celah kepungan polis FRU pada malam itu.

Tiba-tiba ketika hampir menamatkan sajak yang saya baca, seorang polis datang menyentuh bahu saya.

“Baiklah, saya beri masa untuk kamu bersurai...

”Seorang siswa hadir membelakangi saya,

meminta saya terus baca sajak itu hingga akhir.

Selesai bacaan itu polis pun mendengungkan amaran pertama,

“Anda perlu bersurai dalam tempoh 15 minit!”

Malam itu, Safwan dibelasah hingga parah. Ada yang diusung ke Poliklinik Syifa’.

Saya sendiri memasuki premis itu.

Dan esok tersiar berita jenaka; siswa mencederakan diri sendiri. Saya tidak tahu... mahu menangis atau ketawa?

Pulang dari India, saya ingin rangka revolusi aman dan hartal ke arah penggulingan Najib. Hartal dan revolusi aman berasal dari India.

Harap saya, Ketua Polis Negara membaca coretan ini.

Malam itu, saya lihat titisan darah siswa tertumpah di poliklinik itu. Kita tidak boleh tinggal berdiam diri lagi.

Setiap polis yang bertindak pada malam itu kita akan catat namanya. Kalau anda mahu selamat, kita boleh buat perjanjian sebelum revolusi penggulingan Najib di Putrajaya.

Pilihlah – syahid bersama kami; bani revolusioner atau mati katak mempertahan Najib!?

Akhirnya, sekalung penghargaan kepada Bara Jiwa yang menghantar kami ke Upsi dan membawa kami balik ke Kg Baru dengan sejahtera sehingga jam lebih kurang 4:30 pagi!

No comments:

Post a Comment

Kezaliman belum berakhir hulurkan bantuan anda terima kasih !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KAMPUNG MASJID

KAMPUNG TELUK DALAM

KAMPUNG TELUK KECIL

peringatan PRU 13

DOA MINTA TURUN BALA

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.


Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.

AMIN”
" Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.